YANGIN ALGILAMA VE İHBAR SİSTEMLERİ
Yangın Algılama İhbar Sistemleri, kurulduğu tesislerde hem malın hem de canın korunmasını sağlayarak yangın ilerlemeden başlangıç aşamasında yangını algılayıp müdahale etmek için uyarı veren ekipmanlar bütünüdür.
Bir yangın alarm sistemi, duman, sıcaklık, karbon monoksit veya diğer acil durumlar oluştuğunu tespit etmek ve insanları görsel ve işitsel cihazlarla uyarmak için alarm üreten ve birlikte çalışan bir dizi cihazdan uluşmaktadır.
Bu alarmlar, duman-sıcaklık, alev vb. dedektörlerden otomatik olarak etkinleştirilebilir veya yangın alarm butonu gibi manuel yangın alarmı etkinleştirme cihazlarıyla da aktive edilebilir.
Alarmlar, zil, duvara/tavana monte edilebilir sirenler ile sesli, flaşörler ile görsel bir uyarı oluşturmaktadır. Ayrıca alarm çalarken, binadaki insanları asansör kullanmamaları ve önceden tanımlanmış toplanma noktalarına sevk konusunda uyaran sesli tahliye mesajı Acil Anons Sistemi vasıtasıyla iletilir.
Yangın Algılama İhbar Sistemi, alarm durumunda söndürme sistemleri, asansör, havalandırma, elektrik kumanda panoları, otomasyon, turnikeler vb. gibi bir çok sistem ile etkileşim içinde olmak zorundadır, bu nedenle tesislerde elektronik sistemler içinde çok önemli bir yere sahiptir ve bu nedenle kurulumu ve periyodik bakımı kanunen zorunlu hale getirilmiştir.
Yangın Algılama İhbar Sistemleri ;
1- Konvansiyonel
2- Analog Adresli
3- Akıllı Analog Adresli
4- Kablosuz
olmak üzere 4 farklı teknolojik altyapı ve kapasiteye sahip sistemlerden oluşmaktadır.
Ülkemizde, Yangın Algılama sistemleri ekipmanlarının teknik yeterlilik kriterleri ve tasarım kriterleri için Avrupa normu olan EN54 standartları kabul görmüş ve TS EN54 standardı altında uygulanmaktadır. Sistemleriniz de EN-54 sertifikalı ürünlerin kullanılması sisteminizin daha stabil ve güvenilir olmasını sağlayan ön koşuldur.
Yangın Algılama İhbar Sistemlerinin Önemi
Bir yangından kurtulmanın nasıl bir şey olduğunu hiç bilmiyorsanız, kendinizi şanslı saymalısınız. Ulusal Yangın Koruma Birliği’ne (NFPA) göre, sadece 1 ülkede 1 yıl içinde 113.000’in üzerinde konut dışı yangın çıktı, 90 sivil öldü, 1.425 kişi yaralandı ve 3,1 milyar dolar zarar verdi. Bir Yangın Algılama İhbar Sistemiyle bu risklerinizi azaltabilirsiniz.
Önemleri maddeler halinde sıralayacak olursak;
1- Yangın Algılama İhbar Sistemi hayat kurtarır:
Yangın Algılama Sistemi kurmak, tesisinizi; çalışanlarınız, müşterileriniz ve kiracılarınız için güvenli hale getirmektir. Algılama sistemi yangını algılar, bina sakinlerini uyarır ve onlara düzenli bir şekilde tahliye edilmeleri için yeterli zaman verir.
2- Yangın Algılama İhbar Sistemi mal kaybını azaltır:
Yangın Algılama Sistemi kurmak, yangını erken yakalamanızı sağlar ve varsa söndürme sisteminizi aktive eder ve itfaiye birimlerine zaman kazandırır böylece yangının oluşturacağı hasar azaltılmış olur.