Bina Yönetim Sistemleri

akilli-bina-1
akilli-bina-2
akilli-bina-3

 

 

AKILLI BİNA YÖNETİM SİSTEMLERİ

 

AKILLI BİNA SİSTEMLERİNDEN ÖNCE :

Çok yakın zamana kadar, binalardaki çeşitli sistemler kendi ayrı kapalı yapılarıyla var oldular.

Bu sistemler kendi arayüzlerine ve protokollerine sahipti ve harici sistemlerle veya birbirleriyle çok az iletişim kuruyor ya da hiç iletişim kurmuyorlardı.

Bu iç etkileşim ve dış bağlantı eksikliği nedeniyle, bilgi sağlayabilecek çeşitli sensörler kullanılmamıştır.

Pek çok sensör kurulmadı bile çünkü sensorlerdeki bu bilgilere erişmek ,okumak ve bunları kullanmak çok karmaşıktı.

AKILLI BİNA NEDİR ?

Akıllı Bina bir tür ekosistemdir. Farklı tip ve yapıdaki birçok cihaz ve sensörden oluşan dinamik bir varlıktır. Bu varlık içinde birbirleriyle ve dış sistemler ile merkezi bir anlayış / karar alma portalı ile iletişim kurarlar. Bu yapı içindeki ekipmanlar verileri paylaşıyorlar, birbirlerine bağlılar ve çeşitli ihtiyaçlara cevap veriyorlar.

Akıllı Bina Sisteminin başarısı, çeşitli sistemlerin sunduğu verileri ve bu verileri okumanın ve olaylarını açığa çıkararak birbirleriyle ve dış dünyayla ne kadar iyi iletişim kurduğuyla ölçülebilir.

Bu Başarı, okunan ve kullanılan verilerinin ne kadar iyi toplandığı, analiz edildiği ve bina performansı ve kârlılığı için nasıl uygulandığı ile de ölçülebilir.

Akıllı bir binanın başarısı, yalnızca kurulacak yeni sensörlere ve eski mevcut sistemlere bağlı değildir.

Akıllı Bina Sisteminin Başarısı için temel bileşen, bu sistemleri gerçek zamanlı bildirim, içgörü ve gelişmiş karar verme yeteneklerini ortaya çıkarakacak bir paylaşılan bilgi ortamına dönüştüren bir portaldır.

Bu merkezi portal, yangın algılama, geçiş kontrol, HVAC, aydınlatma ,asansörler vb. diğer sistemler dahil olmak üzere binanın sistemlerinin aynı ağ ve portlada tam entegrasyonunu sağlar.

Bu portal,sensör ve sistemlerden oluşan yapının, sunduğu çok önemli kazanımlara örnekler ;

Konfor ve Verimlilik

Günümüzde çalışanların konforu ile çalışanların verimlilik düzeyleri arasındaki doğrudan bağlantının farkındalığı araştırmalar sonucuna da yansımış durumdadır.

Bina başına çalışan sayısının artırılması ve maksimum seviyelere çıkarmak için süregelen baskılar sonucunda , işveren ve işletmecilerin çalışanların ofis konforlarını iyileştirmek için yeni çaba ve çözümlere yönlendirmiştir..


Bir kurumsal tesis yöneticisinin açıkladığı gibi, “Açık ofis yapısına geçmemizle çok sayıda personli dar alanda çalıştırmak ucuzdu, ancak çalışanların konfor ihtiyaçları ve hayal kırıklığını gidermek için daha fazla bina inşa etmeye ve yatırım yapmamız gerektiğinin artık farkındayız.”

Detekt Teknoloji olarak sunduğumuz merkezi bir izleme ve kontrol portalının tam entegrasyonu sayesinde ; hava kalitesi, nem ve sıcaklığın otomatik olarak ayarlanmasının yanı sıra diğer konfor parametrelerinin (ofis içi CO2 birikmesi , aşırı kalabalık, gürültü, kapı ve pencerelerin hareketleri, aydınlatma vb.) ölçümlenmesi, değerlendirmesi ile konfor parametrelerinin optimize edilmesini sağlayabiliyoruz.

Tasarruf

Gayrimenkul ve tesis yönetimi departmanları , tesislerinde maliyet tasarrufu sağlamak için kurumsal baskı altında olmaya devam etmektedirler.

Global araştırma anketine göre, tesis yönetim sorumlularından oluşan katılımcıların % 92'si, işletim maliyetlerini düşürmelerinin 2019'da yüksek öncelikli olduğunu belirtmiş.

Tesis Yönetim maliyet kalemleri için de yer alan enerji ve su tüketimleri, görünür, ölçülmesi kolaydır ve dolayısıyla maliyet yönetimi için önemli bir kalemdir. Detekt Teknoloji olarak tekil ve/veya çoklu sensör çözümlerimiz sayesinde tesisinizdeki tüketim kalemlerinizde gerçek verilere dayalı iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Diğer Faydalar

Isıtma, havalandırma, iklimlendirme, aydınlatma ve daha birçok sistemde özel tasarruflar.

Sorunlara ve israfa yönelik hedeflenmiş ve zamanında yanıt.

akilli bina