BİYOMETRİK GEÇİŞ
KONTROL SİSTEMLERİ
Yakın zamana kadar, bir çalışana (veya ziyaretçiye) bir erişim kartı verilir; böylece ofise girebilirler. Ofisler normal olarak entegre bir kart okuyuculu kilitli bir kapı (veya turnike) tarafından korunmaktadır. Kapıya yaklaşırken, çalışan, kartı okuyucunun kartını yaklaştırarak kapıyı veya turnikeyi açmayı dener. Kapı, yalnızca çalışanın gerekli erişim haklarına sahip olması durumunda açılır. Bu kartın kaybolması veya başka bir çalışan tarafından kötü amaçlı kullanılması bazı problemler oluşmasına sebebiyet vermektedir.
Ancak bugün, biyometrik okuyucular (kart okuyucular yerine), kuruluşlara kart okuyuculardan çok daha fazla güvenlik, verimlilik ve kolaylık getiriyor.
Biyometrik Kimlik Doğrulama Yöntemleri
“Biyometri”, kişiyi diğerlerinden ayıran benzersiz fiziksel özelliklerinden oluşturulan bilgisayar tarafından oluşturulan ikili koddur (şablon). Yaygın olarak kullanılan biyometri, insanların parmak izi, yüzü, parmak damarları, gözleri, avuç içi damarları vb. gibi ayrıştırıcı fiziksel özellikleridir.
Biyometrik Teknoloji Hızlı Kazanılan Kabul
Biyometrik kullanımın kabulü, yalnızca devlet kurumlarının ve havaalanlarının çok ötesine geçti. Günümüzde biyometri kullanımı, ticari bankalarda, hastanelerde, okullarda, perakendecilerde görülebilir. . . ve hemen hemen ekstra güvenlik gerektiren kapıları olan herhangi bir işte.
Yaygın Kullanım Alanları
Akıllı telefonların kilidini açma
PDKS -Personel devam takip sistemleri
Tesis erişim kontrolü
Stok kontrolü
Havaalanı güvenliği
BT Departmanı Güvenliği
Araçların kilidini açma
Elektrikli makinelerin izinsiz çalıştırılmasının önlenmesi
Güvenlik
Bir geçiş kontrol kartı verildiğinde, bu kartın ne zaman unutulacağı, kaybedileceği veya tehlikeye atılacağı meselesi önemlidir. Kartı veren güvenlik görevlileri, verdikleri kartı “tehlikeye attığını” fark etmeleri genellikle çok geç olmaktadır. Yetkisiz kişiler, riske atılan bu kartı ellerine geçirdikleri zaman; zaten değerli ticari varlıklara (yani para, envanter, bilgisayar / veri, finansal veriler, fikri mülkiyet vb.) erişim hakkı kazanmış olacaktır.
Buna karşılık, bir biyometrik güvenlik sistemiyle, “kimlik bilgilerinin” tehlikeye atılma olasılığı yoktur. Parmak izinizi, yüzünüzü, damar düzeninizi vb. unutamazsınız, kaybedemez veya çaldıramazsınız. İsteğe bağlı olarak daha fazla güvenlik için ek güvenlik katmanları ekleyebilirsiniz.
Örneğin, güvenlik personeli kapı erişimine çalışırken çalışanların İKİ kimlik bilgilerini kullanmalarını gerektiren çok faktörlü kimlik doğrulamayı zorlayabilir (örneğin, parmak izi ve kart, parmak izi ve yüz vb.). Biyometrik kimlik bilgisi ne kadar çok “katmana ” sahipse, elde ettiğiniz güvenlik o kadar büyük olur.
Kolaylık
Güvenlikte, biyometri kullanmaktan daha uygun bir şey yoktur. Biyometri kullanırken hiçbir zaman yanlışlıkla kilitli kalma endişesi oluşmaz, çünkü parmağınızı, yüzünüzü vb. unutamazsınız. Yüz tanıma özelliğini kullanırken, ellerinizi cebinizden çıkarmanıza bile gerek yoktur. Bir yüz okuyucusunun kamerasına bakın, eğer tanımlıysanız kapı/turnike otomatik olarak açılır.
Elinizde çantanızı veya birtakım şeyler taşıdığınızı düşünün , normalde kartı okutmak için ellerinizi kullanmanız gerekir ve bu durumda kartı çıkarmak ve okuyucuya yaklaştırmak için elinizdekileri bir yerlere bırakmanız gerekecektir bu durum zaman ve bazen iş kazasına sebep olabilir. Oysaki Yüz tanıma özelliğini kullansaydınız bu gibi durumlarla karşılaşmak zorunda kalmazsınız.
Ekonomik
Kart okuyucularının ve kartların fiili maliyeti nispeten ucuz olsa da, kartların ve fobların bozulma, kaybolma ve çalınma gibi maliyetleri düşünüldüğünde biyometrik sistemlerin zaman içinde toplam sahip olma daha düşük olacaktır. Çünkü biyometrilerin tekrar eden maliyetleri yoktur.